Hvem er Dele Alli?

Dele Alli
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Forrige sesong tok ungguttene enorme steg. I år var det derfor knyttet store forventninger til den nye unggutten Dele Alli. Og som han har levert! 

Denne saken stod på trykk i Tottenhamsupporteren nummer 4, 2014/2015 og presenterer Spurs sin nye midtbanejuvel. 

Deadline Day ble, som den har vært det de siste gangene, en relativt rolig affære for Tottenhams del. Det svirret som alltid enkelte rykter, men det meste dreide seg om spillere på vei ut av klubben. Det var riktignok ett rykte om spillerkjøp som begynte å spre seg et par dager før overgangsfristen, og som skulle vise seg å ha rot i virkeligheten.

Pochettino ble tungen på vektskålen

Allerede i fjor sommer verserte det sterke rykter om at Dele Alli var klar for favorittklubben Liverpool, og bare dager før han signerte for Spurs, tydet det meste på at han havnet i Newcastle eller Aston Villa. I tillegg skal han ha blitt fulgt tett av klubber som Manchester City, Inter og Bayern München. Men, som den oppegående gutten Alli tydeligvis er, valgte han altså Spurs.

Ifølge uttalelsene hans i etterkant var det Pochettino og hans filosofi og fokus på å utvikle unge spillere som ble den avgjørende faktoren bak beslutningen. Selv om det muligens kan kategoriseres under smisk, er det gledelig for oss supportere å se at vi har en trener som kan tiltrekke seg de mest ettertraktede talentene.

"Cocky" debut

Dele Alli er født og oppvokst i Milton Keynes og spilte som guttunge for den lokale klubben City Colts. Han var bare 11 år da MK Dons sine speidere hadde sett nok til å tilby ham prøvespill. Det ble kortvarig da han på eget initiativ avbrøt treningsoppholdet fordi han ikke fikk delta i treningskamp mot Chelsea. Han returnerte riktignok ett år senere og brukte ikke lang tid på å etablere seg på akademilaget.

Allerede som 16-åring fikk han sin førstelagsdebut av Dons-manager Karl Robinson. Alli kom inn som innbytter i en FA-cupkamp borte mot Cambridge City, og hans første touch var like godt en småfrekk hælpasning. Dette sier det meste om selvtilliten til dette talentet. I omkampen mot Cambridge fikk han også sin debut fra start, den markerte han like greit med scoring fra 30 meter.

Det var riktignok først sesongen etter at han for alvor etablerte seg som en av klubbens viktigste spillere, i en alder av 17 år. Men det var trolig først da han herjet med Manchester United i fjor høst at flere innså at han var klar for nye utfordringer på et enda høyere nivå.

Fysikk, teknikk og avslutninger i en pakke

Med sine 188 centimeter er det nærliggende å tro at hans fysikk er årsaken til at han slo igjennom i så ung alder. Trolig, som i så mange andre tilfeller, er nok også fysikken en av hovedgrunnene til at han først ble lagt merke til. Nå er riktignok Dele født i april, men flere forskningsrapporter viser at barn født i første kvartal utgjør et stort flertall i de fleste akademier. Noe som tilsier at fysikk spiller en (for) stor rolle når unge talenter plukkes ut.

Men det er blitt mer og mer åpenbart at det er mer hos Alli enn en imponerende fysikk. Hans store idol er Steven Gerrard og det er tydelig at han innehar mange av sitt forbildes kvaliteter. Med hans sugne løp, gode blikk for spillet og treffsikre avslutninger med både hode og ben innehar han det meste som kreves av en boks-til-boks-spiller. Da han i sitt første offisielle intervju med Tottenham ble spurt om nettopp dette, svarte han at han så på seg selv som noe mer teknisk enn en typisk boks-til-boks-spiller. Nok et eksempel på at det ikke er noe i veien med selvtilliten til gutten.

Selv om selvtilliten kan virke høy, tyder uttalelser fra både trenere og medspillere på at han er en moden og reflektert gutt med bena plantet godt på bakken. Som mulige svakheter blir det nevnt at han til tider går noe vilt inn i taklinger (se for deg en høy Danny Rose), noe som har ført til en del gule kort. Han skal også ha litt å gå på når det gjelder posisjoneringsspillet, men det er ikke annet enn å vente av en 18-åring.

Fullfører sesongen i MK Dons

Som en del av avtalen med MK Dons, skal nysigneringen spille resten av sesongen for MK Dons. Noe som virker fornuftig for alle parter. Tottenham har en allerede overbefolket midtbane, MK Dons kjemper om opprykk til Championship og Alli selv blomstrer, scorer og ble nylig kåret til månedens spiller for andre gang denne sesongen i League One.

Det blir utvilsomt spennende å følge Alli ut sesongen. Han står allerede bokført med 12 scoringer fra sin midtbaneposisjon, noe som må sies å være ekstremt imponerende. Spennende blir det også å se hvor fort Pochettino tenker å kjøre Dele inn på laget. Blir han sendt rett ut i det, á la Bentaleb under Sherwood, eller blir det en sesong med gradvis tilvenning? Dette avhenger nok mye av hva som hentes inn i sommerens overgangsvindu. Det som er sikkert er at Alli blir en del av en ung spillerstall som begynner å se veldig lovende ut.

Fakta 

Navn: Bamidele Jermaine Alli

Født: 11. april 1996

Fødested: Milton Keynes, England

Høyde: 1,88 m

Posisjon: Midtbane

Klubblag: 
- 2012-2015 Milton Keynes Dons 

Landslag:
- 2012-2013 England U17 
- 2014 England U18 
- 2014-> England U19 


Siste på forumet