Godt nytt Spurs-år!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

På vei inn i et nytt Spurs-år gjør vi opp status. Sommerkjøpene vurderes, vi ser på skadesituasjonen og vi ser fremover mot 2017. 

I september fortalte jeg leserne av spalten at vi skulle legge bekymringene til sides. Vel, en Champions League-exit, en del skader og nye spillere som har hatt en tung start gjorde at de mørke skyene likevel kom snikende.

LES TIDLIGERE UTGAVER AV BILL NICS ARV HER

Champions League var en stor skuffelse. Å ryke ut allerede i gruppespillet var langt under de forventningene fansen hadde til returen til det beste selskap. Kombinasjonen med å sette ny tilskuerrekord for så gå på to strake tap på Wembley var triste greier.

Forrige sesong var en sesong med uvanlig mye flyt og forventningene økte deretter. Vi endte på en veldig bra 3. plass og fremsto som det beste laget i ligaen i lengre perioder. Da er det lett å få en liten reaksjon og det har vi fått. Det er derimot ingen grunn til uro. Vi er fortsatt med blant de aller beste og utgangspunktet for en ny toppsesong er absolutt til stede. Før vi går inn i 2017 skal vi se på hvilke høydepunkt som kommer resten av sesongen.

De nye spillerne

I sommer hentet vi inn en del spillere som har hatt varierende suksess. Wanyama er uten tvil den som har fått mest tillit og samtidig prestert på det høyeste nivået. Selv om det kontinerlig pågår en diskusjon om hvorvidt det er mulig å integrere både Dier og Wanyama, er det hevet over tvil at kenyaneren har kommet inn og styrket laget og at humørsprederen som liker spaghetti fortjener en plass på laget! Han har en veldig god evne til å posisjonere seg og han er dessuten vant med å jobbe med manageren fra tiden i Southampton.

I kategorien over spillere som man er avventende til, finner man de fleste andre vi kjøpte inn i sommer. Vincent Janssen kom fra Æresdivisjonen og hadde scoret flittig i sin første sesong i den øverste nederlandske serien. Han har scoret noen ganger, spilt bra til tider, men flyten mangler. På sensommeren skrev jeg en sak om Janssen for Tottenhamsupporteren. Der kunne man lese at mønsteret i starten av tiden i Alkmaar var det samme. Han slet med måltørke, og slet med å tilpasse seg. Men da målene først kom, rant de inn og stoppet aldri. Kanskje er Janssen en av de som ikke fungerer i klubben, men det blir spennende å følge utviklingen hans videre likevel. Han er sulten, mentalt sterk og bør ikke avskrives for tidlig.

Sissoko

Når vi tar en kikk på resten av spillerne som kom i sommervinduet, er det fryktelig langt mellom de gode nyhetene. Pau - lånt fra fast plass i Espanyol og hentet til London for å være reserve for våre to førstevalg, var en overgang som ikke virket veldig logisk. Lloris og Vorm har begge skrevet under på nye kontrakter. Hva Spurs, Espanyol og Pau Lopez tenkte før denne overgangen er veldig vanskelig å begripe - enn så lenge.

Nkoudou har vist kvaliteter glimtvis og sammen med resten av de andre unge spillerne i klubben må han gripe sjansen når den kommer. Det største mysteriet er likevel Sissoko. Spilleren som markerte seg veldig sterkt for Frankrike i EM, har et utvilsomt høyt toppnivå. Newcastle-fansen advarte i sommer om at han for ofte befinner seg i den andre delen av skalaen. På den andre siden utnevnte Benitez Sissoko til kaptein og han har tross alt lang erfaring som manager på dette nivået. Han hadde også en bra avslutning hos the Magpies, men starten i Spurs har vært tung.

Etter noen svake opptredener og noen kamper på sidelinjen etter en albue mot Bournemouth så det ut som Sissoko hadde havnet på svartelisten til Pochettino. Argentineren kom med tydelige kommentarer rettet mot Sissoko som bekreftet en kraftig misnøye med innsatsen så langt. I kampene i desember har Sissoko derimot bidratt positivt og endelig kan det være håp i hengende snøre. Dette gir håp om at han kan prestere bedre i andre halvdel av sesongen. Skulle han ikke klare det, ryker han nok ut, men vi håper at han kan sette inn monsterkreftene som skremmer motstanderne.

Skader

Flere av toppspillerne som dominerte for Spurs i fjor har hatt problemer denne sesongen. Lloris fikk en skade tidlig, men kom tilbake og har vært sitt strålende 95% av tiden. Et av de største savnene i midtforsvaret har vært Toby Alderweireld. Han blir sett på som den beste midtstopperen vi hatt de siste 30 årene, sammen med Ledley King. Han spiller med en ro man bare ser hos de aller beste spillerne og uten han mangler vi den virkelige lederskikkelsen i forsvarsleddet. To måneder uten Alderweireld var ille nok, men i tillegg var vi uten flere andre toppspillere.

Harry Kane var ute i lang tid, og med det var Spurs mye mer tannløse på topp. Man kan nok hevde at Kane slet på starten av sesongen, men med Janssen som eneste alternativ som ren spiss, ble det for tynt. Dembélé, også en av de absolutt beste spillerne i fjor var ute med karantene og etter comebacket også plaget med skader.

Lamela har også vært en savnet nøkkelfigur de siste månedene. I presset som Pochettino ønsker å se fra laget er han den spilleren som fungerer best. Med Lamela tilbake på banen får vi en helt annen aggressivitet og gjennombruddshissighet som kan brukes fra start eller benk. Det skal bli et bra supplement fremover. Småskader på flere av de andre etablerte har ført til et Spurs som ikke har dundret avgårde slik vi så dem i fjor. Men det er ikke bare skadene som har hindret Spurs i år.

Stjerner ute av form

Det er flere av stjernene som ikke har prestert opp i mot det nivået vi så i 2015/16. Nevnte Dembélé har slitt med skader og det er bare i noen kamper han har dominert slik vi vet han kan. Han virker ikke 100% og en rusten Dembélé er langt fra den spilleren vi trenger. Det er viktig å gi han nok muligheter til å bli skadefri, og er han ikke helt skadefri så bør han hviles. Får vi han tilbake i den formen vi så i fjor har vi en av de beste midtbanespillerne i ligaen.

Kane startet også svakere, slik han ofte har gjort i tidligere sesonger også. Etter skadeavbrekket virker Kane mye mer uthvilt og kampklar og har tross alt ni scoringer allerede. Han virker fortsatt litt tyngre i steget enn når han er i toppform, men han har fått seg noen scoringer som bør gi han den nødvendige selvtilliten han trenger fremover. En Kane som er på hugget og får stilt inn siktet er farlig for en enhver motstander. Da trenger han også hjelp fra de som spiller i posisjonen rett bak.

To av de som har vært mest skuffende har vært Dele Alli og Christian Eriksen. I tilfellet Alli, så har det spillemessige vært langt under nivået fra debutsesongen, kanskje forståelig nok. At en så ung spiller vil variere med prestasjonene er helt naturlig. Vi er jo veldig klar over hvor god han er når han er på topp, og en Alli tilbake i form vil være en grunn til bekymring for våre rivaler.

Eriksen har hatt en blytung høst, kanskje den tyngste sekvensen i hans relativt unge karriere. De siste kampene hans har derimot gitt oss lysere utsikter. Han har søkt rommet i den fremste tredjedelen av banen og det er et tegn på at han er i ferd med å hente frem kvalitetene fra øverste hylle. På sitt beste er han dødelig med sine finurlige pasninger både mot etablert forsvar og i kontringsfasen. Han gir Spurs en ekstra dimensjon som ingen annen spiller kan gi oss i dagens stall. Skulle en eller flere av disse slå til i ukene og månedene som kommer kan det bli veldig morsomt i N17.

Ungguttene

Joshua Onomah har fått tillit ved flere anledninger, men har til gode å dominere på aller øverste nivå. Nå når FA-cupen og Europaligaen kommer i gang igjen kan det komme flere sjanser for han. Internt i klubben har de veldig stor tro på Onomah, og det blir gøy å se om potensialet slår ut i full blomst for førstelaget. Så langt får vi nøye oss med forsiktig optimisme.

En som har vist veldig gode tendenser er Harry Winks. Allerede i pre-season 2015/16 viste han veldig lovende takter. Sjansene lot vente på seg i fjor, men nå i sommer presterte Winks igjen veldig bra mot Champions League-finalist Atletico Madrid og Juventus. Han tør å ha ballen i farlige posisjoner, er en tofotsspiller som kan spille presist på en-touch og er fremovervendt i de fleste involveringene sine. Mange har stilt spørsmål ved avgjørelsen om å la Mason og Bentaleb gå. Grunnen kan rett og slett være Winks. Han har fått mange muligheter og vist at han snart er god nok til å kjempe om en plass i førsteelleveren. Ingenting er bedre enn konkurranse om plassene på laget. Enda en ung spiller på vei mot øverste nivå er en sterk motivasjon for guttene som kommer i de yngres rekker.

Carter-Vickers, Edwards, Walker-Peters, Amos og Shashoua er alle navn vi kan komme til å se mer av kampene fremover. En slik ettervekst fra akademiet er veldig gledelig. At noen av de svært talentfulle guttene skal slå til er ikke umulig. For å finne ut om de kan slå gjennom på øverste nivå trenger de matching og det får de av Pochettino!

Spurs i Europa!

Etter at vi røk ut av den gjeveste cupen er det litt vanskeligere å motivere og glede seg til den nest gjeveste cupen. Det er da det er viktig å se på hvilke gleder vi kan få av Europaligaen - det er lite vi får gjort med den tragiske innsatsen vår i Champions League. Vi har samlet erfaringer og er hevnlystne for neste gang. Ikke minst vil vi stille med litt mer realistiske forventninger og lavere skuldre. 

I februar møter vi Gent til dyst og vi starter med bortekamp. Det er en forholdsvis liten stadion, men fansen som tar turen får en flott opplevelse i Belgia. Det er veldig usikkert hvor mye Pochettino kommer til å satse på cupen, men man skulle tro at også et reservepreget lag styrket med erfaring skal ha gode sjanser til å sende oss videre til neste utslagsrunde. Etter alle solemerker skal vi spille kampene våre på Wembley neste sesong og da handler det om å få flere positive opplevelser på det engelske nasjonalarenaen. Som en bonus vil det være en mulighet for de yngre spillerne til å vise seg og jo mer det drar seg til, vil sjansen for at vi tar cupen seriøst absolutt være til stede.

Neste måned skal vi se mer på Spurs i Europa og hvorfor vi bør satse alt på å komme lengst mulig i Europa League. Men før det skal mye fotball spilles, så Come On You Spurs! 


Siste på forumet