Foran Liverpool og best i London

Foto: Andrew Couldridge
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Det sies med håp i stemmen, men jeg tror at vi igjen havner foran Liverpool. Du hørte det her først! Og best i London tror jeg at vi også skal være i mai 2019. 

Sesongen er i gang igjen og spalten er tilbake i sin 37. utgave. Før sommeren skrev jeg en artikkel om hvilke spillere som kunne komme til å forlate klubben og hvilke spillere vi burde beholde. Etter at transfervinduet slamret igjen, er fasiten klar - vi har ikke kjøpt eller solgt en eneste spiller. Gir det grunn til bekymring?

LES ALLE TIDLIGERE UTGAVER AV BILL NICS ARV HER

Det skjer veldig mye rundt klubben nå. Det nye stadionet som bygges i N17 skulle bygges i turbofart. Planen var å være klar til Liverpool-kampen midt i september, men det ble for knapt. Spurs har utsatt åpningen av Tottenham Hotspur Stadium – Liverpool og Cardiff skal nå tas imot på Wembley. Og utsettelsen kan bli enda lenger. Skuffelsen er naturligvis stor blant fansen, julen ble ikke avlyst, men å utsette feiringen føles også veldig kjedelig. Likevel må dette betraktes nøkternt, så vanskelig det enn er. Et byggverk av den størrelsen er ikke lett å bygge, mange brikker skal falle på plass. 

Jeg har en personlig erfaring med å bygge hus og selv det er en utfordring av uante proporsjoner. Wembley tok syv år, vår stadion har blitt bygget veldig raskt, det føles som i går at Lane lyste opp for siste gang. Når det viser seg at brannalarmene ikke fungerer slik de skal er det naturligvis ekstremt viktig å få dette på plass. 

Med Grenfell-brannen i samme by friskt i minne, er det en påminnelse om hvor viktig brannsikkerhet er. Vi må smøre oss med tålmodighet, åpningen av den nye stadion kommer til å utløse en enda større lettelse og den vil være verdt ventetiden. Klubben bør ta kritikk for at de har ikke kommunisert godt nok. PR-messig har Spurs hatt en brutal måned. Men tiden med Wembley vil gå over. Etter det skal vi bare dra dit for å spille semifinaler og finaler...

Transfervinduet lukket

Nyhetene om at åpningen av stadion ble utsatt kom kort tid etter at transfervinduet ble lukket torsdagen før seriestart. Panikken blant fans, spesielt i sosiale medier, har vært veldig synlig, selv om store deler av fansen ikke har glemt at Spurs var Premier Leagues 3. beste lag for noen måneder tilbake. Selv begrenset jeg tiden jeg brukte på rykter og spekulasjoner, det kan anbefales på det sterkeste. 

Hypen rundt transfervinduet drar seg til to ganger hver eneste sesong, det blir mer ekstremt hvert eneste år. Et mediesirkus som påvirker fansen til den grad at man nærmest deler ut pokaler til de klubbene som har gjort de fleste kjøpene. Kvantitet over kvalitet. 30 millioner, 40 millioner. 75 millioner for en keeper. Ingen problem. Ikke nødvendigvis de beste, men dyre skal de være. Vi har vært vinnere av vinduet før, men da kampene startet fungerte det dårlig. Ingen poeng deles ut etter transfervinduet. Heldigvis.

Liverpool, Everton, West Ham, Fulham og Wolves

Av de største klubbene har Liverpool vært de mest aktive på markedet. De har hatt en kjøpebonanza som tilsynelatende tetter åpenbare hull i stallen deres og har allerede blitt utropt til tittelkandidater i Premier League. 

Andre lag som West Ham, Everton, Fulham og Wolves har hatt enormt store utlegg på nye spillere, men dette skal ikke være av relevans for Spurs, selv om man kan håpe at noen av lagene plukker poeng fra rivalene våre og ikke fra oss! Kjøpefesten kommer som en konsekvens av de nye TV-pengene og større inntekter for klubbene, men det er ingen garanti for suksess at man har kjøpt spillere for 50 millioner pund. 

Spillere som for noen år siden kostet 8 til 10 millioner pund, koster nå det femdobbelte. Richarlison, den nye spilleren til Everton hadde fire gode måneder for Watford i fjor, og byttet klubb for en enorm sum, noe som hadde vært utenkelig for to år siden. 

Ser man kjøpefesten i perspektiv minner det mye om sommeren Tottenham solgte Gareth Bale. Inn kom Paulinho, Chadli, Chiriches, Capoue, Eriksen, Soldado og Lamela. Alle de syv spillere kom med et veldig godt rykte, men nå, noen år senere er det bare to spillere igjen, og en av de to har vært mer skadet enn spilleklar. Vi skulle vite det meste om at selv toppspillere kan vise seg å være en stor risiko. Av de nevnte klubbene vil det finnes spillere som slår til og andre som vil være bomkjøp.  Når det er sagt er det også lettere å oppgradere spillere i Fulham enn i Spurs.

Vanskelig posisjon

Utgangspunktet før sommeren var at det var forventninger om at Spurs skulle komme til å selge spillere som Alderweireld, Rose, Dembele og Sissoko. Nå er de alle fortsatt i klubben og man må fortsatt planlegge med en stall på 25 spillere med minimum åtte hjemmeproduserte spillere. 

Det finnes flere forklaringer til hvorfor disse spillerne fortsatt er i klubben. Det mest nærliggende er at de ikke finnes klubber som er villige til å betale det Spurs krever. Det neste punktet er at spillerne sannsynligvis ikke er desperate nok etter å forlate klubben. Spillere som Alderweireld og Dembele må erstattes av tilsvarende kvalitet og når man da snakker 50 millioner pund for Richarlison, hvor mye må vi da ut med for å erstatte de to belgierne? 

Svaret er at det blir dyrt, veldig dyrt. Alternativet er å kjøpe ungt og lovende. Det var nok det som var tanken med Jack Grealish, men med nye eiere i Aston Villa strandet avtalen. Man kan spe på med slike spillere, men på det nivået Spurs befinner seg på nå kan man ikke fylle på med for mange uerfarne spillere.  Det viser at vurderingene som skal gjøres ikke er enkle.

To nye?

Før sommeren var det nok ikke mange som trodde at Spurs skulle gå berserk på transfermarkedet. Men håp om forsterkninger til en allerede veldig sterk stall var ikke urealistiske. Likevel ønsker man å unngå at spillere som N’Jie, Nkoudou, Sissoko og Llorente skulle komme inn og sperre veien til førstelagsstallen for unge spillere fra eget akademi. Å kjøpe bare for å kjøpe har ingen hensikt. 

Mitt standpunkt her at vi for det aller første skal være veldig glade for at vi klarte å holde alle toppspillerne. Likevel hadde jeg håpet at vi skulle oppgradere spillere som Sissoko, Nkoudou og Llorente om ikke annet. En eller to nye spillere av absolutt toppklasse, som Jorginho eller Kovacic, som gikk på henholdsvis permanent og lånedeal til Chelsea, Seri som gikk til Fulham eller Fabinho og Keita som gikk til Liverpool er alle spillere som kunne ha vært nyttige for Spurs. 

Men dette er ikke svart hvitt. Kunne vi ha hentet disse spillerne? Muligens Seri, men han utgjorde ingen stor forskjell i kampen mot Spurs. Men de andre? Det er vanskelig å si, man vet ikke hvilken rolle og betingelser vi kan tilby. Chelsea har som vanlig for kritikk for å ha hentet inn spillere og ignorere engelske spillere og unge egenproduserte spillere. 

En spiller som Kovacic må spille, hva skjer da med Loftus-Cheek og Drinkwater? En spiller fra eget akademi og en engelsk spiller hentet inn i fjor på samme tid. På tilsvarende måte kan man spørre seg hvilke spillere man kan hente inn som ikke kommer til å okkupere spilletid for vårt eget enorme midtbanetalent Harry Winks? Situasjonen er tilsvarende, men kommer den unge terrieren vår seg tilbake i spilleform kan det være en meget god avgjørelse å ikke hente inn nye spillere i den posisjonen. Tiden vil vise det. 

På lang sikt må man derimot se på hvordan vi kan erstatte Dembele på tilfredsstillende vis. Så lenge Wanyama ikke blir kvitt skadene sine er det for tynt med Dier, Winks og Sissoko. Jobben som ikke ble gjort denne sommeren må gjøres de neste vinduene.

Lønninger

Mye av fokuset på overgangsmarkedet er på de enorme summene man må ut med å for å se spillerne posere med sin nye drakt. Mindre tid blir brukt på å snakke om lønninger. Dette er litt merkelig i og med at dette nok er den viktigste grunnen til å at vi sliter med å hente spillere i absolutt toppklasse til klubben. 

Lønningene i Tottenham har vært holdt på et fornuftig nivå sammenlignet med omsetning. Det har vært mye snakket om at lønningene skulle heves når Spurs kommer inn på den nye stadion, men lite har blitt bekreftet fra offisielt hold. Vi har allerede snakket om at det er veldig positivt at vi har holdt på toppspillerne før sesongen - og da kommer vi straks inn på neste tema. 

En av de siste nyhetene før VM var kontraktsforlengelsen til Harry Kane. En av Europas beste spisser, «one of our own», skrev under på ny avtale, med en lønn som sprengte tidligere klubbrekorder. Så når det blir snakket om hvor viktig det var at Pochettino og Kane skrev under på nye kontrakter er dette positivt - men denne prosessen må føres videre inn i den nye sesongen. Det er nemlig mange av nøkkelspillerne med store ambisjoner i klubben som har kontrakter som går ut de neste sesongene. 

Eriksen, Alli og Vertonghen er spillere som må prioriteres. Spillere av absolutt toppklasse, spillere som fortsatt skal være stammen i laget i årene som kommer. Med underskrifter fra disse spillerne vil vi kunne se enda mer positivt på fremtiden. Levy uttalte i sin tid at situasjonen med Sol Campbell aldri skal gjenta seg. Det har den heller ikke gjort, men det er likevel spennende å se hvordan Levy og co vil løse situasjonen med Eriksen eller Alli med et år igjen på kontrakten, når den tid kommer. 

Vertonghens kontrakt går ut i 2019. Allis kontrakt går heldigvis ut i 2022, mens Eriksens kontrakt ender i juni 2020. Disse spillerne vil være aktuelle for kremen av europeisk fotball, spesielt Eriksen og Alli, og det vil ikke mangle på interessenter. Det er viktig å formidle dette med nye kontraktilbud. Jeg ønsker meg - mye mer enn nye spillere til Tottenham – kontraktforlengelser for de spillerne vi allerede har. 

Hva vil det koste å erstatte Eriksen? Det forrige spørsmålet handlet om den mye eldre Dembele, men hva med den danske playmakeren? Det vil ikke være mulig i dagens økonomiske klima. Selv om man i et galskaps øyeblikk ville kunne vurdere å bruke over 100 millioner på en spiller for å erstatte Eriksen, vil lønnskravene være utopiske. En spiller i samme alder, med samme erfaring vil være en investering vi ikke kan lande på nåværende tidspunkt. Så her er det viktig å legge pengene på bordet for å sikre de klassespillerne vi allerede har signert.

Strategi videre

Selv om det er skuffende at det ikke kom inn nye spillere er det viktig å poengtere at stallen er veldig sterk. Vi har veldig mange spillere på et høyt nivå og mange spillere på vei inn i sin beste alder. Spillere som har hatt en fantastisk utvikling som Trippier og Davies og spillere som viser stort potensial. 

Erfaringene gjort de siste sesongene har gitt dem god kunnskap om hva som skal til å for å vinne de store fotballkampene og spillerne kjenner hverandre veldig godt. Det er en gjeng med spillere i klubben nå som har spilt sammen veldig lenge. Samspill er en undervurdert ingrediens for suksess i fotball, og en annen er kontinuitet. Disse to faktorene har vi i Tottenham nå, mens flere andre klubber står ovenfor usikkerhet rundt hvorvidt de nye spillerne slår til eller ikke. 

Med det nye stadionet vil også inntektsgrunnlaget styrkes betraktelig og flere spillere vil kunne belønnes for sin innsats de siste sesongene. Klarer Tottenham å fornye kontraktene til de beste spillerne i stallen, kan man de neste sesongene spe på med spillere som Lucas Moura og Davinson Sanchez. Dette er spillere av en kvalitet som er nødvendig om Spurs skal være konkurransedyktig i Premier League og Champions League. 

Pochettino står foran et valg hvorvidt man skal integrere spillere som Alderweireld og Rose. Jeg tror at intensjonen er å gi dem en sjanse, selv om de ikke er førstevalg per dags dato. Uttalelsen til Poch om at han alle starter på null denne sesongen tyder på at det er en sjanse for å spille seg inn på laget igjen. At Alderweireld startet mot Fulham var svært positivt i så henseende.

Etter at den verste stormen har lagt seg ser jeg på sesongen med stor spenning. Etter to kamper står vi med seks poeng til tross for at vi har vært slitne etter at store deler av førstelaget returnerte til klubben en knapp uke før seriestart. Et år til med en samspilt og sammensveiset gjeng som kjemper for hverandre kan bære mer frukter enn å bruke millioner på en eksotisk spiller som man ikke vet passer inn i gruppen eller ikke. 

Det sies med håp i stemmen, men når alt dette er sagt tror jeg at vi igjen havner foran Liverpool. Du hørte det her først! Og best i London tror jeg at vi også skal være i mai 2019. Det er godt å være i gang igjen og det er bare å glede seg til alle scoringene og øyeblikkene vi har i vente. Come On You Spurs! 


Siste på forumet