Den store Tottenham-quizen

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Klarer du disse 25 Tottenham-nøttene? 

Podkasten vår, Golden Cockerel, er endelig tilbake etter koronapausen! Og vi starter med en spesialutgave i form av en Spurs-quiz. I denne episoden kan du teste dine kunnskaper om Tottenham. Du hører podkasten i Spotify og iTunes. Du kan også lese spørsmålene som stilles under i denne saken. Svarene får du i slutten av podkastepisoden. Lykke til! 

Her er spørsmålene

 1. Den grønne tredjedrakten fra forrige sesong har blitt legendarisk etter at den ble brukt den vakre kvelden i Amsterdam, der Lucas Moura sendte oss til finalen i Champions League. Det er den første grønne drakten Tottenham har hatt, og laget brukte den åtte ganger forrige sesong. Den skulle egentlig lanseres i forbindelse med første gruppespillskamp i Champions League, men da både hjemme og bortedrakten kolliderte med Newcastles hjemmedrakt ble drakten lanserte samme dag som vi ligaåpnet forrige sesong. Det er kun en spiller som fikk sin debut for Spurs i en kamp der vi spilte med denne drakten. Hvem er det?1. Den grønne tredjedrakten fra forrige sesong har blitt legendarisk etter at den ble brukt den vakre kvelden i Amsterdam, der Lucas Moura sendte oss til finalen i Champions League. Det er den første grønne drakten Tottenham har hatt, og laget brukte den 8 ganger forrige sesong. Den skulle egentlig lanseres i forbindelse med første gruppespillskamp i Champions League, men da både hjemme og bortedrakten kolliderte med Newcastles hjemmedrakt ble drakten lanserte samme dag som vi ligaåpnet forrige sesong. Det er kun en spiller som fikk sin debut for Spurs i en kamp der vi spilte med denne drakten. Hvem er det?
 2. Hvem var den første Tottenham-spilleren som ble utvist i Premier League? Et hint her er at det var en av de første kampene han spilte i sin andre periode for Tottenham.
 3. Harry Kane er endelig skadefri igjen, og klar når sesongen kan gjenopptas igjen. Skader har dessverre blitt litt for vanlig de siste sesongene, noe som muligens har tatt fra han noen toppscorertitler i Premier League. Men hvor mange ganger har Harry blitt toppscorer i Premier League?
 4. Tottenham vant den første FA-cupfinalen som ble spilt mellom to London-klubber. Det var 20 mai 1967, og det var faktisk første gang to klubber fra samme by møttes i en FA-cupfinale. Hvem var Tottenhams motstander på Wembley denne ettermiddagen?
 5. Tottenham har tilskuerrekorden for en klubbkamp i England. Hvem var motstander da rekorden ble satt?
 6. Hvor mange ganger har Tottenham vunnet FA-cupen?
 7. 21. juli 1964 skjedde det en stor katastrofe på Crew Hills golfbane i Enfield. En av Tottenhams aller største stjerner på den tiden blir truffet av lynet mens han spiller golf og mister livet. Hva het skotten, som var en del av dobbeltlaget fra 1960-61 sesongen?
 8. David Pleat hentet Chris Fairclough fra Nottingham Forest sommeren 1987. Fairclough spilte alle kampene for Tottenham i 87-88-sesongen, men mistet plassen til Guy Butters sesongen etter. Terry Venables valgte derfor å selge Fairclough, og i sin nye klubb endte Fairclough opp med å bli ligamester. Hvilken klubb ble han først lånt ut til, før overgangen ble gjort permanent?
 9. Tottenham har spilt mange treningsturneringer. De fleste spiller i pre-season, og i fjor sommer vant for eksempel Spurs Audi Cup da Bayern Munchen ble slått etter straffekonkurransen på tyskernes Allianz Arena. I slutten av april 1993 fikk Tottenham besøk av Real Madrid og Inter Milan til turnering på White Hart Lane. Tottenham kom sist den gang, og kun drøye 7500 tilskuere møtte opp for å se de tre kampene som ble spilt samme kveld, og varte bare 45 minutter. Turneringen kom i stand fordi sponsoren skulle lansere Mozzarella og Ricotta oster i Storbritannia. Hva het denne sponsoren, som klarte å få Real Madrid og Inter til en meningsløs turnering midt i en viktig sesongavslutning?
 10. Da Osvaldo Ardiles startet sin managerkarriere ble en tidligere lagkamerat fra Tottenham hans assistent manager i Swindon, og etter det i Newcastle. Denne assistenten hadde også blitt hentet til Tottenham i 1978, men slet mye med skader i starten av sin Spurs-karriere. Selv om han er født i Huddersfield, hadde han en irsk bestefar og valgte derfor å representere Irland. Han spilte alle kampene for Irland i Euro 88, blant annet i seieren mot England. Hvem heter denne spilleren og assistent manageren, som nå jobber for Tottenham når klubben spiller hjemmekamper.
 11. Tottenham har for vane å vinne når vi snakker FA-cupfinaler. Bare en finale har Spurs tapt og det skjedde i 1987. Hvem var motstander den gangen? 
 12. Forrige uke var det 36 år siden Tottenham tok sin foreløpige siste Europacup-triumf. Vi var veldig nære for ett år siden i Madrid, men dessverre ble den kampen ødelagt allerede i det første minuttet. I 1984 spilte vi returoppgjøret av UEFA-cupfinalen mot Anderlecht på hjemmebane, og kunne feire triumfen på White Hart Lane. Men det var ikke uten dramatikk. UEFA-cupen måtte avgjøres på straffespark-konkurranse og keeper Tony Parks ble den store helten. Anderlecht-spilleren som bommet på det siste avgjørende straffesparket har en sønn som har spilt for Tottenham. Vi vil ha navnet på denne sønnen som altså spilte for Spurs?
 13. Engelske klubber ble i 1985 utestengt fra europeiske cupturneringer etter europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus, ofte omtalt som Heysel-tragedien. 39 supportere ble drept, de fleste Juventus-supportere, og 14 Liverpool-supportere ble dømt for drap. Dommen fra UEFA var altså å utestenge engelske klubber fra europacupene på ubestemt tid. Det endte med 5 års utestengelse for alle klubbene, og 6 år for Liverpool. Som en erstatning for europacupene ble det opprettet en egen turnering for de seks engelske klubbene som ellers var kvalifisert for serievinnere, cupvinnercupen og UEFA-cupene. Turneringen ble bare spilt en sesong, i 1985/86, og Tottenham deltok. 
  For å skape nok kamper ble det laget to grupper med tre lag i hver gruppe. De to øverste lagene fra hver gruppe gikk til semifinalen. Spurs nådde semifinalen, som ble spilt over to kamper. Vi spilte først 0-0 hjemme mot Everton, men på Goodison Park ble det 3-1 tap etter ekstraomganger. Vi lurer på hva denne turneringen het?
 14. En av spillerne som spilte mye sammen med Erik Thorstvedt i Tottenham var Pat van den Hauwe. Han ble hentet til Tottenham fra Everton i 1989 og var med på å vinne FA-cupen i 1991. Han ble sett på som kompromissløs forsvarsspillere og fikk derfor kallenavnet «Psycho Pat». I 1993 gikk på han på free transfer til Millwall, men hvilket landslag fikk han totalt 13 kamper for? 
 15. Mousa Dembele er en av mine all-time favorittspillere, men dessverre satte en kronisk hofteskade en for tidlig stopper for hans Spurs-karriere. Premier League ble for tøft med tanke på det tette og tøffe spilleprogrammet gjorde at han byttet ut London med Kina for halvannet år siden. Men hvilken klubb kjøpte Tottenham Mousa Dembele fra?
 16. I denne oppgaven skal vi frem til en duo som de fleste forbinder med sanger om Tottenham. Duoen er/var store Spurs-fansen, og kom med sitt første av 15 studioalbum i 1975. I 1981 startet de sitt samarbeid med Tottenham, da de laget cupfinalesangen «Ossies dream». Året etter var det klart for ny FA-cupfinale, og da kom singelen «Tottenham, Tottenham». Duoen laget også «Hot Shot Tottenham!» til FA-cupfinalen i 1987 og den sangen vi nå skal høre som ble gitt ut i forbindelse med FA-cupfinalen i 1991. Hva kalte denne duoen seg?
 17. Hva er kapasiteten pr mai 2020 på Tottenham Hotspur Stadium?
 18. Og vi holder oss på vår nye storstue. Tottenham Hotspur Stadium er blitt et flerbruksanlegg, og i sommer skulle både Lady Gaga og Guns n Roses hatt konsert der, og Anthony Joshua skulle også forsvart sin VM-tittel i boksing. Dette blir nok i beste fall utsatt nå. Det er også lagt til rette for spille amerikansk fotball på stadion. Da dras kunstgresset frem, og egne store garderober er bygget for å ivareta disse klubbenes behov med mange flere spillere enn i fotball og ikke minst mer utstyr som tar plass. Det er så langt blitt spilt to NFL-kamper, og da fire klubber som har fått testet kunstgresset. Kan du nevne ett lag som har spilt NFL-kamp på Tottenham Hotspur Stadium?
 19. I 1983 ble det tillat med draktreklame i England. For Tottenhams del skjedde det den 16 desember 1983, da Tottenham reiste til Old Trafford for den første live-kampen som ble vist i sin helhet på BBC. Holsten ble vår draktsponsor i en årrekke, men til tv-kampene måtte logoen reduseres fra den normale for å oppfylle kravene til hva som kunne brukes i tv-kamper. Men det vi lurer på er hvem som var draktleverandøren vår på de første draktene vi hadde Holsten som sponsor. Dette er en produsent av sportsutstyr som leverte drakter til Spurs i perioden 1980-85.
 20. Sesongen 2019/20 venter fortsatt på å bli avsluttet, men vi lurer på hvem som scoret Tottenhams første mål i Premier League denne sesongen?
 21. White Hart Lane er historie, men fortsatt finnes det en klubb som spiller i White Hart Lane. Faktisk har aldri Tottenhams hjemmebane hatt adresse White Hart Lane, men High Road. White Hart Lane er gaten som ligger like nord for stadion, og som en kommer ut i dersom en tar toget eller nå Overground til White Hart Lane. Da er vi i den ene enden av White Hart Lane, og går en motsatt vei av stadion strekker gaten seg i flere kilometer retning Wood Green. En halvtimes gå tur fra White Hart Lane station ligger Coles Park Stadium. Med en kapasitet på 2500 er den hjemmebanen til en klubb som ble stiftet i 1973. I dag spiller de i Isthmian League Premier Divison, som er det syvende nivået i det engelske ligasystemet. Hva heter klubben, som spiller i gult og blått? Et siste hint er at klubben deler navn med bydelen Tottenham ligger i.
 22. Moussa Sissoko har nærmest ble en kultfigur i Tottenham etter en tung start på sin Spurs-karriere. Men det er ikke avslutningsegenskapene som er hans fremste egenskap på banen. Hvor mange mål har det blitt på hans 107 opptredener i Tottenham-drakt i Premier League (pr 1.6.20)?
 23. Vi har tidligere lurt på hvor mange ganger Harry Kane er blitt toppscorer i Premier League. Hvor mange Tottenham-spillere, i tillegg til Kane, har klart å bli toppscorer siden Premier League startet i 1992.
 24. Martin Jol kom til Tottenham som assistenten til Jaques Santini, men det tok ikke lang tid før franskmannen trakk seg og Jol fikk hovedansvaret. Og det var under han den store oppturen, som nå har vart i 15 år, startet for Tottenham. I 2005/06 var det bare en dårlig lasagne på sesongens siste dag som ødela for klubbens første topp 4 i Premier League. Også sesongen etter ble det 5 plass, og Tottenham hadde endelig klart å stabilisere seg som en topp 6-klubb. Men hvem hadde Martin Jol med seg som assistent manager i sin periode som Spurs-sjef? Han er en tidligere Tottenham-spiller som har vært en populær manager i en rekke klubber etter at han forlot Tottenham sammen med Jol i oktober 2007.
 25. Tre managere/head coacher har ledet både Tottenham og Chelsea. Hvilke tre er det? 

Her finner du den nye episoden av Golden Cockerel

Gi oss tilbakemeldinger

Vi ønsker å bli bedre og vil ha dine tips og tilbakemeldinger på podcasten. Hva er bra? Hva liker du ikke? Hva vil du ha mer av? Har du forslag til gjester? Kom med tilbakemeldinger på podcasten i våre sosiale medier. Du finner oss på Facebook og Twitter.

Les alt om podcasten Golden Cockerel og hør alle episodene som noensinne er laget her


Siste på forumet