Guide til deg som vil på Spurs-kamp i England

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Er du klar for tur, men lurer på hva det innebærer å reise over nå? Her er svaret. 

Dette er en leserartikkel. Vi tar forbehold om endringer i reglene beskrevet i saken. 

Først og fremst henviser vi til regelverket slik det står skrevet hos engelske myndigheter. Regelverket finner du her

Så skal vi oppsummere hva alt dette betyr for oss nordmenn, som vil over og se vårt kjære Spurs. Og se på hvilken innvirkning reglene har med tanke på om du er fullvaksinert eller ikke.

Før du drar - 1 

Sjekk ut hvilken liste Norge står på når det gjelder smittefaren, vurdert av Engelske myndigheter. Mer om dette kan du lese her

Du må altså selv se hva situasjonen tilsier når du skal reise. Hvis Norge er på den såkalte Green-list i England betyr det at alle nordmenn kan dra over uten å måtte i karantene ved ankomst England. I skrivende stund, 7. september, er Norge på Green-list. Det er altså ikke et krav om at du er fullvaksinert så lenge Norge er på Green-list i England. OBS: Det betyr ikke at du ikke må gjennom flere ulike tester, mer om det lenger nede i saken. 

Hvis Norge skulle havne på neste liste, heter denne Amber-list. Da er veien for å komme seg inn i England den samme for fullvaksinerte, mens alle andre må i karantene i 10 dager i England og ta tester på dag to og åtte før de slipper ut av karantene. Med andre ord blir det rimelig håpløst om du kun har tenkt deg over noen dager for å se en hjemmekamp.

NB: I skrivende stund (7. september) er Sverige på Amber-listen, mens Norge er på Green-list. Ved innreise til England regnes det ti dager bakover i tid. Med andre ord: Revurder turen til nabolandet hvis du har tenkt deg til England snart. 

I den videre forklaringen forutsettes det at du skal dra fra Norge uten mellomlanding i et annet land på veien. Og at Norge fortsatt står på Green-list.

Før du drar – 2

Du må kunne fremvise en negativ test tatt i Norge innen tre døgn før du ankommer England. Dette må kunne dokumenteres, enten via Helse-appen, eller på annet vis hvis du tar testen på en privat klinikk i Norge. Et godt råd da er å få skrevet ut en dokumentasjon på engelsk som du tar med deg på tur. Dette må vises frem før du får gå på flyet til England.

Det er mange måter å ta denne testen på i Norge. Hurtigtester er også godt nok. Vi vil anbefale at du sjekker ut mulighetene for å ta testen i din egen hjemkommune. Det blir praktisert forskjellig i Norge, har vi forstått. I en del kommuner kan du få denne testen gratis, selv om det kun er for å komme deg inn til England som turist. Noen kommuner tar betalt, mens andre henviser deg videre til private klinikker. Tester kan også tas på Gardermoen, men det er kostbart og du må møte opp i god tid.

Før du drar – 3

For i det hele tatt å komme inn i England så må du fylle ut et eget skjema, et såkalt Passenger Locator Form. Dette finner du her

Skjemaet skal sendes inn tidligst 48 timer før du ankommer England. Her skal du legge inn diverse privat informasjonsamt info om om flightnummer, hvor du skal bo osv. I tillegg må du legge inn referansenummer på at du har bestilt "Day-2 test" i England for å komme deg videre i skjemaet. Mer om dette i neste punkt.

Før du drar – 4

Skal du oppholde deg i England mer enn en dag må det også tas en test i England. Det regnes nok slik at hvis du drar til England og skal ha en overnatting, så må denne testen bestilles. Det vil dermed gjelde for de fleste av oss som drar over på fotballkamper. Skulle noen faktisk dra over på dagstur, så må de nesten finne ut selv hvordan de kan komme seg unna denne testen og få kommet seg videre med utfyllingen av Passenger Locator Form. 

Alt rundt denne dag-2 testen åpner for mange alternativer og vurderinger. De koster penger, alt mellom £28 til £70, og sikkert også enda høyere summer. I tillegg kan testene tas på flyplassene du kommer til, men også som selvtest sendt i posten til for eksempel hotellet du skal bo på. Eller til en venn sin adresse om du skal overnatte hos noen du kjenner i England. Det er som nevnt et lass av muligheter og forskjellige steder å bestille denne testen fra. I tillegg er det en del krøll med enkelte av leverandørene som tar disse testene. Spesielt de som sender deg selvtester.

Vi vil anbefale alle som velger å gå for en leverandør av selvtester å bestille denne i god tid. Gjerne to uker i forveien, så er du sikker på at denne har kommet frem til for eksempel hotellet du skal bo på. Når du kommer til hotellet, tar du testen. Hvordan dette gjøres står i beskrivelsen på sendingen du har mottatt. Du pakker ned prøven og returnerer i posten i England. Slike røde Priority-postkasser finner du over alt i London. Du får så svar etter hvert på testen på mail fra firmaet du har bestilt fra.

Skal du over på en kort tur, og ikke rekker å bestille testen i god nok tid til at den ankommer hotellet før du skal hjem? Da bør du heller bestille en test på flyplassen du lander på, som du tar rett etter ankomst. Disse koster nok gjerne en del mer, men da har du i det minste alt på stell for resten av turen. Denne testen kan du også bruke som bevis på at du ikke er smittet når du skal på kamp, hvis du ikke fra før er fullvaksinert, og kampen skal spilles innen 48 timer etter at du tar testen. 

Det er som nevnt et helt lass av leverandører av disse testene, du kan søke dem opp her, velg Day-2 test

Et alternativ til å søke i listen du får opp her kan være å gå på hjemmesiden til flyplassen du skal lande på, og se om de har oppgitt noen måter å bestille testing direkte fra leverandører som utfører tester på flyplassene på sine egne nettsider.

Fremvisning av dokumentasjon

Alle bevis på at du har utført alle trinn ovenfor er det flyselskapet som tar seg av å sjekke ut ved gaten, når du skal inn på flyet. Last ned Helse-appen, så har du alt du trenger på den. Eventuelt gå inn på appen og skriv ut dokumentasjonen på vaksinering, og test tatt tre dager før du skal over. I tillegg tar du også med deg utskrift av Passenger Locator Form, eventuelt viser frem denne også via mobilen. På flyplassen i England viser du kun passet, som tidligere. 

Inngang på Tottenham Hotspur Stadium

Klubbene i England har så langt praktisert forskjellige regler for hva som kreves for å komme inn på stadion. Hos Tottenham kreves det at du er fullvaksinert, eller kan fremvise en negativ test tatt senest 48 timer før kampstart.

De henviser til sine egne myndigheters app for dokumentasjon på fullvaksinering. Men godtar også andre land sine tilsvarende apper. Så igjen, også her er den norske Helse-appen fin å kunne fremvise hvis du blir kontrollert. Det er bare åpne appen og vise koronapasset for EU/EØS med vise engelsk tekst. 

GOD TUR OG COYS! 


Siste på forumet